Kaliteli Bloglar Para Kazanmaya Mahkumdur...

19 Ocak 2015 Pazartesi günü Tarafindan yazildi.


Lafı hiç dolandırmadan blogdan para kazanmanın mümkün olduğunu müjdelemek istiyorum. Evet! siz de blog yazarak ciddi anlamda gelir sağlayabilirsiniz. Peki ama nasıl? Blog yazarak nasıl para kazanabilirim? Tüm bu sorularınızın cevabını kafanızı karıştıracak teknik terimler kullanmadan vereceğim. Bu makalemde HTML, CSS...
dersinden ziyade sıfır bilgisi olan bir yazarın para kazanabileceği bir bloğa sahip olmasını amaçlıyorum. ..
Tek yapmanız gereken şuanda başlamış olmak için bu makaleyi sabırla okumak.
Müjde! Ben de web tasarım veya grafik tasarımı bilmiyorum. Benim bilmiyor olmamın size müjdelenecek tarafı ise; bloğumdan para kazanıyor olmam. Eğer web tasarıma ilgi duymuyorsanız üzülmeyin. Bu konuda araştırma yapmanıza gerek yok. Blogdan para kazanmak için çok farklı görsellere sahip, sıradışı bir tasarıma da ihtiyacınız yok. Aksine basit bir tasarım size daha çok ziyaretçi ve daha çok para kazandıracaktır.
Henüz bir blog sahibi değilseniz aşağıdaki kırmızı paragrafı okuyun. Hali hazırda bir bloğunuz varsa hemen para kazanmak için kırmızı satırı okumadan atlayın.
Bir blog sahibi olmak için kullanabileceğiniz hazır platformlar var. En basit ve güçlü örnek: blogger.com
Blogger google’ın ücretsiz blog servisidir. Klasik üyelik bilgileri kısmını doldurur ve anında sistemin içine girersiniz. Üyeliğin aşamalarında blog sayfanızın şablonu, renkleri kısacası görünümü konusunda adım adım ilerleyen yönergeleri takip edersiniz. Merak etmeyin bunlar da hiç karışık değildir. 7 yaşındaki bir çocuk bile ileri – ileri seçeneklerini takip ederek düzgün görünüme sahip bir bloğu blogger yardımı ile oluşturabilir. Bloggerdan sahip olduğunuz bloğun uzantısıwww.seçtiğinizisim.blogspot.com şeklinde olacaktır. Yine blogger ayarlar sekmesinden blogspot uzantısını kaldırmak için 10$ karşılığında özel alan adı satın alabilirsiniz. İsmini belirle ve onayla. Sadece bukadar. Artık bloğunuzun adresi www.seçtiğinizisim.com şeklinde olacaktır.
Adım 1
Bloğunuza spesifik bir konu belirleyin. Her telden blog hiçbir telden çalamaz. “Hayata dair herşey” sloganıyla yüzlerce blog çöp olup gitti. Bloğunuzun konusu varsa ziyaretçisi de olur. Ziyaretçisi varsa parayı ister istemez kazanır. Bu yüzden devamlı yazabileceğiniz bir konu belirleyin. Örneğin hizliadam.com pazarlama, satış, kariyer,kazanç ve iş dünyası hakkında makaleler paylaşır. Genel anlamıyla kişiye maddi gelir sağlayacak yöntem ve bilgileri konu alır. Siz otomobilleri seviyorsanız otomobil konulu blog yazın. Konular sınırsızca çoğaltılabilir. Fotoğrafcılık, gezi, moda, sağlık, eğitim, sosyalmedya, kişisel gelişim, ekonomi, kariyer vb. En iyi anladığınız konuyu seçin ve sürekli seçtiğiniz konuyla ilgili makaleler paylaşın.
“Körler çarşısında ayna satma; sağırlar çarşısında gazel atma” (Hz. Mevlana)
Adım 2
Bloğunuza kimlik kazandırın. Kimlik derken? Size ait bir logo tasarlayın. Logonuz photoshop illustrator ile tasarlanmak zorunda değil. El yazısıyla yazılmış site isminin baş harfini farklı renk yapmak bile yeterli olabilir. Veya hizliadam yazısındaki “h” harfini farklı bir “h” olarak tasarlamak gibi. Bunu paintle bile yapabilirsiniz. Dikkat edin ünlü web sitelerine: sahibinden.com mesela. Sarı dikdörtgen içine sıradan puntolarla yazılmış sahibinden.com’dan başka birşey göremezsiniz. Yazımın başında belirttiğim gibi: Sıradışı tasarıma ihtiyacınız yok. Nekadar basit tasarım okadar kolay erişim demektir. Dünyanın en iyi arama motoru google’ın bile logosu 6 adet sıradan renkli puntodan oluşur. Önemli olan size özgü olması, sizi hatırlatmasıdır.
Adım 3
Üç-dört adet makale yazın. Yazdığınız makaleler okuyucuya fayda sağlamayı amaçlasın. Mesela ben bu makalemde size para kazandırabilecek bir yöntemden bahsediyorum. Siz de iyi fotoğraf nasıl çekilir, hangi otomobili tercih etmeli, sağlıklı yaşam için prasanın önemi gibi ilgilendiğiniz konu her neyse fayda içeren birkaç makale oluşturun. Tabi üç-dört makaleyi başlangıç olarak söylüyorum. Temeli oturttuktan sonra asıl işimiz sadece makale yazmak olacak. Günde bir makale, haftada iki üç makale yazmak bile size ciddi gelir sağlayabilir. Acele etmeyin. Bu bir süreçtir. Bazen 2 ayda bazen 12 ayda kazanmaya başlarsınız. Eğer bugünden itibaren güzel paralar kazanacağım ümidiyle bir blog açarsanız muhtemelen hayal kırıklığı ile tüm şevkiniz kaçacaktır. Dolayısıyla kazanç kısmında biraz sabırlı olmalısınız.
İlk makaleniz de dahil olmak üzere yazarken bazı önemli konulara dikkat edin:
Doyurucu makale nasıl yazılmalı? konusunda araştırma yapın. Bu konu ile ilgili sizin için bir makale oluşturacağım. hizliadam.com’u takip edin. Şuan için kısaca bahsedeyim:
Her makalede en az bir görsel olmalı. Makalenize ekleyeceğiniz fotoğraf, resim kısacası görsel içerik okuyucunun ilgisini arttırır. Aynı zamanda google görsel aramalarda yer alarak ziyaretçi kazanırsınız.
Yazdığınız makale okuyucuya fayda sağlasın. “Ben bunu da biliyorum değil, size bunu da öğretmek isterim” mantığında olun. Çünkü ziyaretçiler sizin egonuzla hiç ama hiç ilgilenmeyecektir. Şuan siz bu makaleyi aradığınız bilgiye ulaşmak için okuyorsanız diğer tüm internet kullanıcıları da aynı mantıkla makale okur unutmayın.
Yazdığınız makaleler özgün olmalı. Başka sitelerden kopyala yapıştır yaparsanız google amca kulağınızı çekiyor ve sizi aramalarda en son sayfalara atıyor. Google’ın bunu algılayabilen algoritması var. Duplicate Content (kopya içerik) Bundan hiç şüphe etmeyin. En güzeli de yazdığınız makaleler çalınacak korkusundan kurtulacak olmanızdır. Bırakın çalsınlar. Sizin makalenizi kopyala yapıştır yapan kişiler arama sonuçlarında mevcut durumlarından daha geriye gidiyor. Bu da sizin daha ön sayfalara yerleşmenizi sağlıyor.
Uzun makaleleri parçalara ayırmayı unutmayın. Paragraflar, ara başlıklar, maddeler vs makalenizin daha akıcı olmasını sağlar.
adım 4
Artık sade tasarıma sahip, kafa karıştırmayan bir bloğunuz var. Üstelik kendine ait bir de logosu var. Sıra geldi sosyal platformlara. Hemen bloğunuzun facebook sayfasını, twitter sayfasını ve googleplus sayfasını oluşturun. Sevdiğiniz başka sosyal platformlar varsa oralarda da sayfa oluşturun. Oluşturduğunuz sayfalarda sabahlara kadar birşeyler paylaşmak zorunda değilsiniz. Zamanla yayınladığınız makalelerin başlığını, adresini paylaşmanız yeterli olacaktır.
adım 5
Makalelerinizin altına paylaş butonları ekleyin. Sosyal medyada paylaşımlar size yüksek ziyaretçi sağlar. Bugün büyük firmaların %90’ı sosyal medyanın desteğini arkasına almış durumda. Her markanın facebook, twitter vs sosyal paylaşım platformunda sayfası var. Sizin de olmalı. Sizin yazdığınız yazıların da sosyal medyada paylaşılabilir olması önemli tabi.
adım 6
Feedburner gibi eposta abone listesi oluşturabileceğiniz bir servise abone olun. Ziyaretçileriniz eposta adresini paylaştığında yeni yazdığınız makaleler kendilerine bildirim olarak gider. Bu eposta listesini ilerleyen zamanlarda farklı tanıtımlarınız için kullanabilirsiniz. Buradaki hassas nokta ziyaretçileri rahatsız etmeyecek sıklıkta eposta göndermektir. Haftada bir kez veya iki kez eposta gönderin. Ben genelde haftada bir kez veya iki haftada bir kez eposta gönderirim. Bu nedenle hiçbir ziyaretçim eposta adresini paylaştığına pişman olmaz. Aksine yeni yazdığım makaleye ilgi duyar ve tekrar ziyaret eder.
adım 7
bumerang.hurriyet.com.tr adresine giderek bumerang üyesi olun. Bumeranga üye olarak size verilen teklifleri değerlendirir ve bloğunuzda paylaştığınız tanıtımlardan para kazanırsınız. Bununla birlikte yazarkafe’de içerik paylaşma imkanınız olur.  YazarKafe’ye üye olun. Hürriyet’in yazarkafe servisi tüm blogları bir araya toplayan başarılı bir platformdur. Benim gibi bazı kullanıcılar tek tek bloglarda gezinmek yerine yazarkafede ilgilendiği kategorideki makalelere bakar ve ilgilendiği başlığa tıklayıp makalenin sahibi olan bloğa gider. Siz de yazdığınız makaleleri Yazarkafe’ye gönderin. Bu şekilde ben ve diğer yazarkafe ziyaretçileri sizi daha kolay bulsun. Makaleleriniz daha çok okunsun. Nekadar çok ziyaretçi; ilerleyen süreçte okadar çok kazanç demektir.
adım 8
Belirli bir düzen oturttunuz ve ondan fazla makale yazdınız. Gidin şimdi google adsense hesabına kayıt olun. Google’ın tıklama bazlı reklam servisidir. Üstelik tamamen yazdığınız konularla alakalı reklamlar gösterilir. Bunun için ekstra birşey yapmanıza gerek yok. Google adsense kodunu bloğunuzun görünmesini istediğiniz yerlerine entegre ettikten sonra google tarafından reklamlar otomatik gösterilir. Ziyaretçinin ilgi alanına göre blog konunuza da bağlı olarak farklı farklı reklamların çıktığını göreceksiniz. Günlük belirli bir ziyaretçi sayısına ulaştıktan sonra her ay artan adsense gelirini keyifle takip edin. Tıklama başına 0.30 kuruş civarı bir para kazanacaksınız. Küçümsemeyin. Zira şuanda içinde bulunduğunuz bloğun en güçlü gelir kaynağı google adsense reklamlarıdır.
Adsense reklamlarını yerleştirirken google’ın tavsiyelerine kulak verin. Sayfayı reklama boğmayın. Ziyaretçiye fayda sağlamak birinci önceliğiniz olduğu için gelen ziyaretçi kendini ticarethanede hissetmemeli. Ki böyle bir durumda zaten google adsense iş birliğinizi onaylamayacaktır.
adım 9
Yazılarınıza yorum yapılmasına müsade edin. Basit bir yorum paneliniz olursa daha fazla yorum alırsınız. Herhangi bir makalenize yapılan her yorum sayfanızın güncellendiği anlamına gelir ve google tarafından yeniden indexlenir. Aynı zamanda her yorum makalenize ek bir bilgi kazandırmış olur ki google aramalarında sırf yorumdaki bir kelime tespit edilerek sayfanız gösterilebilir. Kısacası her yorum peşinden yeni ziyaretçileri sürükler.
adım 10
Son adım ise beklemek. Bekleyin teklif gelsin. Bekleyin ziyaretçi gelsin. Bekleyin reklamlara tıklansın. Kaliteli bir blog oluşturabildiyseniz bekleyin birileri sizi fark etsin.
Bloğunuza “Hakkında” ve “İletişim” sayfası eklemeyi unutmayın. Sizi tanımak isteyen ve sizinle iletişim kurmak isteyen kişi/kurumlar olacaktır. Size gelecek iş ortaklığı tekliflerini değerlendirmek istiyorsanız “Hakkında” ve “İletişim” sayfasına ihtiyacınız var. Yine en yakın örnek hizliadam.com’u vermek durumundayım. Daha birkaç gün önce x ajanstan yazarlık teklifi aldım. Önce bloğumu ziyaret ettiler sonra birkaç makalemi okudular ve kim olduğumu merak ettiler. “Hakkında” sayfasını ziyaret edip bu işi yapıp yapamayacağım konusunda netleştikten sonra “İletişim” sayfasından teklif gönderdiler. Ben de değerlendirdim.

Dikkat!

Buraya kadar sade tasarımlı, kimliği olan ve özgün makalaler paylaşan bir blog profili oluşturduk. Sosyal medya entegrasyonunu sağladık. İnsanlara yorum yapma özgürlüğünü verdik. Eposta abone listesi oluşturduk. Yazarkafe vb platformlara üye olduk. Google reklamlarımızı yerleştirdik. Herşey güzel ve olması gerektiği gibi. Aslında bukadarı yeterli. Bundan sonra sadece makale yazın ve paylaşın.
Şimdi ise birçok blog yazarının yaptığı basit hatalar konusunda sizi uyarmak istiyorum.

Makalelerinize eklediğiniz görseller MB’lar seviyesinde olmasın. Yüksek kalitede resim paylaşacağım derken 10 saniyede yüklenebilen bir blog sahibi olabilirsiniz. 3 saniyeden geç sürede yüklenen web sayfaları genelde yüklenmesi beklenmeden terk edilir.
Bloğunuzu java saat, takvim gibi anlamsız eklentilerle süslemeye kalkmayın. Hiç kimse saate bakmak için ya da takvimi görmek için bloğunuzu kullanmayacaktır. Her bilgisayarın sağ alt köşesinde bu imkan var zaten.
Okuyucuların gözüne sokarcasına büyük puntolar kullanmayın. Rengarenk yazılar yazmayın. Tercihinizi sade olmaktan yana kullanın.
İlle de makale yazmalıyım. Kaç gün oldu yeni bir konu bulamadım düşüncesiyle gelişi güzel bir makale yazmayın. Haftada bir yazabiliyorsanız birtane olsun. Fakat kaliteli olsun. Bloğunuzu makale çöplüğüne çevirmeyin.
“Bu makale de çok uzunmuş, kim uğraşacak bunlarla” demeyin. Makale uzun olsa da uygulaması kendiliğinden gelişen kısa bir süreçtir. Hepsini bir güne sığdırmak zorunda değilsiniz.
“Kazanan kazanıyor. Adamlar piyasanın kurdu olmuş” demeyin. Dijital Medya büyük bir pasta ve herkese yetecek kadar dilimi var. Siz de kazanabilirsiniz.

1 yorum: